Εθελοντισμός

Στην Ελλάδα το πρόβλημα των αδεσπότων είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Δεκάδες ζωάκια καθημερινά πεθαίνουν αβοήθητα στους δρόμους, δηλητηριάζονται, κακοποιούναι ή εγκαταλείπονται από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Βάσει του νόμου οι δήμοι και ο κρατικός μηχανισμός οφείλουν να μεριμνήσουν για την στείρωση και την περίθαλψη των αδεσπότων και να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτούς που τα κακοποιούν. Παρόλα αυτά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και σαν αποτέλεσμα η χώρα μας παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα στο θέμα των αδεσπότων σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Τα αδέσποτα είναι ευθύνη όλων μας και με την αδιαφορία μας διαιωνίζουμε το πρόβλημα. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, με πολλούς τρόπους:

  • Εθελοντική εργασία σε στέγες. Ζωάκια που περιμένουν σε καταφύγια αδέσποτων να υιοθετηθούν έχουν ανάγκη από καθαριότητα, βόλτες, κοινωνικοποίηση ή απλά ένα χάδι.
  • Προσφορά αναγκαίων ειδών για στέγες. Στις στέγες που φιλοξενούνται αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια οι ανάγκες για τροφές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι καθημερινές. Μπορείτε να βοηθήσετε προσφέροντας τροφές, αμπούλες αποπαρασίτωσης, άμμο για γάτες, εμβόλια, παιχνίδια, αλλά και να γίνετε ανάδοχος σε κάποιο σκυλάκι ή γατάκι και να αναλάβετε τα έξοδά του.
  • Υιοθεσία. Υιοθετώντας ένα αδεσποτάκι αντί για ένα ζώο εκτροφής δίνετε μια ευκαιρία σε ένα ζωάκι να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή και να γλυτώσει από την ζωή στο δρόμο. Αν παρόλα αυτά θέλετε ζωάκι ράτσας, απευθυνθείτε σε νόμιμους εκτροφείς και όχι σε πετ σοπ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα αδέσποτα, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εθελοντική ομάδα Αδεσποτολόγιο στο adespotakia@gmail.com